Anticonceptie

Anticonceptie

Anticonceptie beschermt je tegen zwangerschap en soms ook tegen SOA’s. Als je vaginale seks hebt kun je zwanger worden of iemand zwanger maken. Om dat te voorkomen kun je anticonceptie gebruiken. Ook kun je tijdens de seks een SOA krijgen of overdragen. Als je een condoom gebruikt kun je dat voorkomen.

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de anticonceptie. Ga er dus niet zomaar vanuit dat de ander dit zal regelen. Je kunt er natuurlijk wel samen over praten. Zeker als je in een relatie zit is het belangrijk dat jullie allebei tevreden zijn met de anticonceptie die jullie gebruiken.

Hormonen?

Ieder lichaam reageert anders op de hormonen die in anticonceptie zitten. Sommige mensen kiezen liever voor anticonceptie zonder hormonen omdat ze er hoofdpijn van krijgen of een somber gevoel. Anderen hebben daar veel minder last van en vinden het juist fijn dat je met sommige vormen van hormoon anticonceptie invloed kan hebben op je cyclus. Er is dus geen goed of fout. Het is vooral belangrijk dat je een vorm van anticonceptie kiest die bij jou past. 

wat past bij mij?

Iedere vorm van anticonceptie heeft voor en nadelen. Bedenk dus bij het kiezen van anticonceptie wat jij belangrijk vindt. Wil je jezelf en de ander beschermen tegen SOA’s of ook tegen zwangerschap? Wil je graag zelf kunnen kiezen wanneer je ongesteld wordt? Vind je het erg om iedere dag aan je anticonceptie te moeten denken? Als je niet weet wat je moet kiezen kun je altijd gewoon iets uitproberen. Als het niet bevalt kun je altijd nog wisselen.

 

DE PIL

HORMOONSPIRAAL

vagina CONDOOM

CONDOOM

RING

IMPLANON

KOPERSPIRAAL

PESSARIUM

PRIKPIL

HORMOONPLEISTER

STERiLISATIE

KALENDER METHODE