Besnijdenis

besnijdenis

Besnijdenis is het wegsnijden van delen van de piemel of de vulva. Er zijn verschillende redenen waarom mensen besneden worden. Soms is het medisch noodzakelijk om iemand te besnijden. Bijvoorbeeld wanneer de voorhuid rondom je piemel te nauw is.

Binnen sommige religieuze stromingen is het een traditie om kinderen op jongere leeftijd te laten besnijden. Hierop is kritiek omdat jonge kinderen nog niet zelf kunnen vertellen of ze wel of niet besneden willen worden. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die vinden dat het toegestaan moet worden omdat er vrijheid is van religie.

besnijden van de piemel

Wanneer een piemel wordt besneden wordt vaak de voorhuid volledig of gedeeltelijk weggesneden. Meestal wordt dit om medische redenen gedaan. Bijvoorbeeld door pijn vanwege een te kleine voorhuid. Ook om religieuze of culturele redenen worden piemels soms besneden.

besnijden van de vulva

Het is in Nederland verboden om een vulva te besnijden behalve als er medische redenen zijn. Een besnijdenis kan voor veel problemen zorgen, zeker als het in het geheim wordt gedaan zonder ervaren dokter. Veel besnijdenissen zorgen er namelijk voor dat seks minder fijn voelt. Daarnaast kunnen er ook gemakkelijk ontstekingen ontstaan.

Ondanks dat het verboden is worden er toch ieder jonge meisjes besneden. Ook zijn er mensen die problemen hebben met seks omdat ze vroeger zijn besneden. Veel van die problemen kunnen verholpen worden door een dokter.

Hulp

Ben je bang om besneden te worden? Of ken je iemand die daar bang voor is?  Zoek hulp! Je kunt altijd terecht bij jouw huisarts, de GGD en Veilig Thuis.