Persoonlijk verhaal

LET OP: Dit verhaal gaat over partnergeweld en depressie en kan door sommige mensen als schokkend worden ervaren.

Tessel (21 jaar)

zij/haar

Toen ik 19 jaar was kreeg ik een relatie met een jongen die mij overspoelde met liefde. Dit wordt ook wel ‘love bombing’ genoemd. Hij verhuisde naar de stad waar ik woon en trok tijdelijk bij mij in. Het leek zo leuk in het begin maar al na twee weken samenwonen werd hij gewelddadig. Hij begon mij te mishandelen. Ik werd overdonderd en wist niet hoe ik op de mishandelingen moest reageren. Ik schaamde me zo, was het mijn schuld?  Hoe heb ik in deze situatie kunnen belanden? Ik heb toch een fijn leven? Een studie, goede vrienden en familie?

Op een gegeven moment voelde het makkelijker om bij hem te blijven dan om de relatie te verbreken. Dat hij mij mishandelde, overkwam mij. Het was geen rationele keuze dat ik bij hem bleef. In die tijd loog ik tegen mijn familie en vrienden en raakte daardoor deels geïsoleerd. Ik wilde niemand lastig vallen met mijn pijn maar werd langzaam steeds depressiever. Steeds als hij sorry zei dan kreeg ik hoop dat de mishandelingen zouden stoppen. Maar dat gebeurde niet en uiteindelijk ben ik zo depressief geworden dat het me allemaal niet meer uitmaakte. Veel emoties voelde ik niet meer, hij deed maar wat hij wilde. 

 

‘De mishandeling overkwam mij, het was geen rationele keuze om te blijven.’

 

Na vijf maanden heb ik hem uit huis gezet. Toen begon er een nieuw hoofdstuk voor mij. Lange tijd heb ik me  geschaamd voor deze relatie. Het heeft veel tijd gekost voor ik realiseerde wat er allemaal gebeurt is en wat hij mij heeft aangedaan. Een jaar na het einde van onze relatie ben ik in therapie gegaan. Ik ben erover gaan praten en dat heeft veel geholpen. De therapie was hard werken, maar nu gaat het goed met mij en wil ik andere mensen helpen met mijn verhaal. 

Niemand die partnergeweld meemaakt, hoeft zich te schamen. Het is niet jouw schuld want jij bent niet verantwoordelijk voor het geweld dat iemand anders jou aandoet. Het is heel moeilijk om uit een gewelddadige relatie te komen, maar weet dat er altijd mensen die jou kunnen helpen. Zoals veilig thuis en blijfgroep. Partnergeweld is een probleem van iedereen, wat we samen moeten stoppen. Niemand mag mishandeld worden!