Persoonlijk verhaal

Eva (21 jaar)

zij/haar

Ik heb altijd heel veel last gehad van mijn ongesteldheid. Naar school of werk gaan was soms niet mogelijk en ik kon zo nu en dan zelfs bijna niet staan. Iedereen doet altijd alsof de pijn erbij hoort en het normaal is. Mijn klachten gingen niet en er bleek ook meer aan de hand. Ik heb namelijk endometriose.

Omdat ik zo veel pijn had, ben ik naar de huisarts gegaan. Die heeft mij eerst vier verschillende anticonceptiepillen voorgeschreven voordat ik naar een gynaecoloog werd doorverwezen. Vaak helpt de pil tegen menstruatieklachten, maar bij mij helaas niet. Daarom vond ik het echt tijd om uit te zoeken wat er aan de hand was. Het is echt nooit normaal om zoveel pijn te hebben tijdens je ongesteldheid.

 

‘het is echt nooit normaal om zoveel pijn te hebben tijdens je ongesteldheid.’

 

Het bezoek aan de gynaecoloog was fijn. Het was een aardige en professionele man. Ik vond het best spannend dat hij inwendig onderzoek moest doen, maar hij zorgde ervoor dat ik mij op mijn gemak voelde. Tijdens het onderzoek maakt de gynaecoloog een inwendige echo in je baarmoeder. Daar zag hij dat er bij mijn baarmoedermond een verdikking was. De gynaecoloog concludeerde dat ik endometriose heb. Endometriose is niet altijd zichtbaar en kan op veel manieren voorkomen. Waarschijnlijk heeft de anticonceptie pil ervoor gezorgd dat de endometriose minder is gegroeid. Ik was er gelukkig optijd bij.

 

‘ik was er gelukkig optijd bij.’

 

Nu heb ik een hormoon spiraal, zodat de endometriose wordt afgeremd. Een spiraal geeft voornamelijk hormonen af rond de baarmoeder, in tegenstelling tot de pil die hormonen afgeeft door je hele lichaam. Hierdoor zit ik beter in mijn vel. Het duurde een tijd voordat ik erachter kwam waarom mijn ongesteldheid zo heftig en pijnlijk is. Nu weet ik dat het door mijn endometriose komt en kan ik er mee leven.