Persoonlijk verhaal

Mart (18 jaar)

hij/hem

Ik ben Mart. Ik identificeer mij als man en val op mannen. Drie jaar geleden ben ik uit de kast gekomen als homoseksueel en rond die tijd heb ik ook voor het eerst gezoend. Toen was ik een jaar of veertien/vijftien. 

De jongen waarmee ik voor het eerst gezoend heb woont in mijn stad, maar zat wel op een andere school. Ik kende hem al wel een beetje en op een moment besloten we om een wandeling te maken in het park. Ik vond het erg spannend want ik wist niet hoe ik moest zoenen. Ik had het nog nooit gedaan. Hij had wel al met meiden gezoend maar ook nog niet met een jongen.

 

‘ik vond het erg spannend want ik wist niet hoe ik moest zoenen.’
 

We gingen in het park op een bankje zitten en ik voelde een soort spanning. Het zoenen zat eraan te komen. Aan zijn lichaamshouding was te zien en te voelen dat hij mij wilde zoenen. Hij keek mij aan en zoende me. Het voelde goed en het  was interessant om te ervaren. Het was niet zoals in films, het was veel spannender. 

Nadat ik met meer mensen had gezoend en meer ervaring had wist ik ook dat die eerste zoen niet heel lekker was. Dat komt omdat je zoenen echt moet leren. Het kost tijd om erachter te komen wat je fijn vind met zoenen. Nu weet ik dat wel, dat maakt het een stuk leuker om te zoenen.

 

‘het kost tijd om erachter te komen wat je fijn vindt met zoenen.’
 

Het is belangrijk als je met iemand zoent dat jij je veilig en fijn voelt. Hoe goed de zoen is hangt ook af van de connectie die je met iemand hebt. Is er een romantische klik? Is het vriendschappelijk? Of ook seksueel? Hoe jij je voelt, hoe de ander zich voelt, hoe lang je elkaar kent en waar je zoent, dat is allemaal belangrijk. Ik ben blij dat mijn eerste zoen in het park was, dat voelde fijn en veilig. Het was een romantische plek.