Persoonlijk Verhaal

nex (16 jaar)

die/diens en hen/hun

Ik heb met een groepje mensen op mijn school een GSA opgericht. Dat staat voor Gender en Sexuality Alliance. We organiseren samen allerlei activiteiten en actiedagen, zoals Paarse Vrijdag, maar ook bijvoorbeeld Valentijnsdag. Het is fijn om een GSA op school te hebben, omdat je er zo samen voor kunt zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn en dat iedereen ook makkelijk over hun seksualiteit of gender-identiteit kan praten.

Voor coming-out dag ging ik naar de rector toe om te vragen of we een regenboogvlag op school mochten ophangen. Die vroeg toen gelijk of we niet ook de Paarse Vrijdag wilden organiseren. Dat wilde ik wel en de vriendin met wie ik dat ging doen stelde voor om ook een GSA op te richten. Dat hebben we gedaan en nu bestaat de GSA bij mij op school uit veertien mensen. Zowel docenten als leerlingen kunnen lid worden. Onze docent filosofie helpt bijvoorbeeld veel mee. Hij is zelf ook queer.

 

‘ik heb met een groepje mensen op mijn school een gsa opgericht.’

 

Iedereen kan een GSA oprichtten. Op hun website leggen ze precies uit wat je moet doen. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen om je school te overtuigen dat het hebben van een GSA belangrijk is. Wij hebben zelf ook veel geleerd door te kijken naar de GSA’s van andere scholen en we organiseren vooral veel dingen die we zelf heel leuk vinden. We hebben bijvoorbeeld met Valentijnsdag een groot feest in de kantine georganiseerd. Komend jaar willen we de Paarse Vrijdag heel groot maken, met de hele dag door allemaal leuke activiteiten. 

Ook vinden we het belangrijk om praten over gender en seksualiteit makkelijker te maken op school. Je merkt nu dat mensen toch snel ongemakkelijk worden. Door er zelf veel over te praten proberen we dat makkelijker te maken. Waarom dat belangrijk is, werd duidelijk toen we de regenboogvlaggen gingen ophangen. De vlag in het deel van de kantine dat speciaal voor de 6e klas is hebben leerlingen er afgehaald. We hebben hem teruggevonden met de tekst ‘nee tegen gay’ erop. Dat laat wel zien dat niet iedereen blij is met een GSA. Maar ik weet niet of ze er echt tegen zijn of dat het gewoon een beetje haantjesgedrag is. 

 

‘we hebben met valentijnsdag een groot feest in de kantine geograniseerd.’

 

Ik vind het zelf heel fijn dat er een GSA is, omdat het een fijne groep mensen is met wie ik samen kan werken. Het geeft me ook een goed gevoel dat wij ervoor kunnen zorgen dat andere mensen meer zichzelf kunnen zijn. Het idee dat je jezelf een beetje wegveegt dat begrijp ik heel goed en we zorgen er met de GSA voor dat we mensen laten zien dat ze zichzelf mogen zijn. Je omgeving kan nog zo accepterend zijn, in je hoofd is het echt een strijd. Je gaat heel gemakkelijk jezelf afkeuren. 

Voor mensen die niet queer zijn is dat soms moeilijk te begrijpen. Ik merk dat mensen die queer zijn bijna allemaal dezelfde soort ervaring hebben. Al hun verhalen zijn misschien anders, maar de kern is vaak hetzelfde. Mensen die niet queer zijn, hebben volgens mij soms moeite om me te begrijpen en ik heb het idee dat ik heel erg op moet passen met wat ik tegen hen zeg. Binnen de GSA voel ik mij vrijer. Ook leer ik veel van medescholieren die hun ervaringen delen. Die helpen mij om mezelf beter te begrijpen. Daarom is een GSA echt belangrijk.