Persoonlijk Verhaal

Linne (21 jaar)

zij/haar

Toen ik 14 was werd ik voor het eerst ongesteld en een half jaar later begon ik met de pil. Dat deed ik omdat ik een onregelmatige menstruatie cyclus had, en na een half jaar begon ik me zorgen te maken. De dokter heeft mij toen de pil gegeven. Dat was heel vanzelfsprekend, bijna al mijn vriendinnen waren aan de pil. Als ik er nu op terugkijk, vind ik dat wel jammer. Ik heb helemaal niks tegen de pil, maar ik had graag geweten dat het helemaal niet raar is om een onregelmatige cyclus te hebben. 

 

‘Dat was heel vanzelfsprekend, bijna al mijn vriendinnen waren aan de pil.’

 

Pas jaren later zag ik op sociale media allemaal bekende influencers die stopte met de pil. Ik merkte zelf al langere tijd dat ik mij door de hormonen soms heel slecht voelde. Daarom wilde ik ook graag stoppen. Ik durfde het alleen niet omdat ik het gevoel had dat er geen goede alternatieven zijn. Condooms durfde ik niet te gebruiken want ik dacht dat die niet veilig waren. Een koperspiraaltje mag ik niet vanwege mijn afweerstoornis. Uiteindelijk heb ik heel lang nog getwijfeld tot een keer de strip van mijn pil op was. Toen zei een vriendin; probeer het gewoon, als het niet bevalt dan kun je altijd weer beginnen. 

Ik ben heel blij dat ik ben gestopt met de pil. Ik voel me beter en minder afgevlakt. Ook ben ik meer gaan lezen over condooms. En die blijken gewoon heel veilig te zijn als je ze goed gebruikt. Ik heb me wel eens schuldig gevoeld dat mijn vriend nu steeds een condoom moet omdoen. Gelukkig vindt hij het niet erg. Ik heb jaren hormonen in me gestopt waar ik me rot door voelde dus dan is een condoom gebruiken een kleine moeite. 

 

‘Als je niet meer blij bent kun je namelijk altijd van anticonceptie veranderen.’

 

Anticonceptie gebruik je niet alleen voor jezelf, je gebruikt het ook voor de ander. Welke vorm van anticonceptie je ook kiest, zorg dus dat je het met de ander bespreekt. Ik vond het fijn dat mijn vriend soms vroeg of ik het nog wel oké vond om de pil te gebruiken. Als je niet meer blij bent kun je namelijk altijd van anticonceptie veranderen! Daar ben ik het levende bewijs van. Ik begon met de pil, heb toen acht maanden een hormoon-spiraaltje gehad en gebruik nu condooms. Ik heb gekozen voor condooms zodat het past bij wat ik belangrijk vind. Vroeger koos ik voor de optie die het meest voor de hand liggend is. Nu ik dat niet meer doe, ben ik veel blijer met de anticonceptie die ik gebruik.

 

Foto: Beeld by Sara