Persoonlijk verhaal

Ronald (19 jaar)

hij/hem

Van 30 juli tot en met 7 augustus is het Prideweek in Amsterdam. Tijdens die week worden er in Amsterdam allemaal verschillende activiteiten georganiseerd die allemaal in het teken staan van het vieren van de LHBTIQ+ gemeenschap. Ronald is jongerenambassadeur van de Pride en vertelt in dit interview over zijn eigen zoektocht naar zijn genderidentiteit en hoe de Pride daar invloed op heeft gehad.

Ik ben zelf voor het eerst in 2019 naar de Pride in Amsterdam geweest. Iedereen was daar zo erg zichzelf dat ik besloot dat het een goed moment was om uit de kast te komen. Ik heb toen een bericht op Instagram geplaatst met een foto dat ik op de Pride was en een verhaaltje erbij. Ik vond dat zo spannend dat ik daarna een paar uur niet op mijn telefoon durfde te kijken. Gelukkig heb ik heel veel goede reacties gekregen.

Nadat ik het gevoel had dat ik mijn seksualiteit een beetje had uitgezocht kreeg ik ook de ruimte om mijn genderidentiteit te ontdekken. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik interesse had in make-up, maar in het begin had ik helemaal geen idee hoe ik dat moest gebruiken. Op YouTube heb ik toen allemaal tutorials opgezocht van make-up artiesten en influencers en het zo stap voor stap mezelf geleerd. 

 

”Ik merkte dat ik interesse had in make-up, maar in het begin had ik helemaal geen idee hoe ik dat moest gebruiken.”

 

In het begin droeg ik alleen thuis make-up. Na een jaar oefenen vond ik eindelijk dat het er mooi genoeg uitzag om het ook naar buiten te dragen. Ik herinner me nog dat ik de eerste keer naar buiten gaan met make-up best spannend vond, toch het voelde het ook heel krachtig. Ik had alleen wat highlighter en lipgloss op en merkte dat niemand daar van op keek. Het hielp ook veel dat mijn vrienden mij steunden en dat ik influencers had die mij inspireerde. Dat heeft me aangemoedigd om mezelf te zijn. 

Ik houd er heel erg van om met gender te spelen en niet in het typische mannen hokje te blijven. Het thema van de Pride dit jaar is `My Gender My Pride’ dat betekent voor mij dat ik comfortabel kan zijn met mijn gender en daarmee kan spelen. Als jongerenambassadeur van de Pride hoop ik dat ik ook een voorbeeld kan zijn voor jongeren zoals ik. Rolmodellen zorgen ervoor dat je je met iemand kan identificeren en je niet het gevoel hebt dat je een buitenbeentje bent. Mijn doel is om jongeren aan te moedigen om zichzelf te kunnen zijn.

Foto: Remon van den Kommer