Op date met

una jongenelis

striptekenaar

24 jaar
zij/haar

Una is kunstenares en student. Drie jaar geleden heeft zij een strip gemaakt over seksuele intimidatie op straat. Nu is haar tweede strip uit over de zoektocht naar het orgasme. FckYeah ging met haar in gesprek over de strip `U-NI In Space: Looking for Climax’

Hoi Una, je hebt net een nieuw stripboek uitgebracht, kun je kort vertellen waar het verhaal over gaat? 

Het verhaal gaat over ruimtewezens die op zoek zijn naar het orgasme. Het orgasme is niet iets abstracts maar een wezentje dat verdwenen is. In de strip volg je dus hun zoektocht en daarin komen allemaal seksuele problemen aan bod zoals vaginisme, het niet hebben van een orgasme en verschillende SOA’s. Ik wilde vooral heel graag een luchtig en grappig boek maken waar wel veel onderwerpen inzitten die voor mij belangrijk zijn.

dit is nu je tweede stripboek. hoe ben je op het idee gekomen om strips te gaan tekenen?

Ik teken altijd al heel veel. Mijn eerste strip over seksuele intimidatie op straat heb ik in een maand getekend. Ik was toen heel boos omdat ik in een korte periode een paar hele vervelende dingen had meegemaakt. Ik was in mijn gezicht gespuugd, op mijn kont geslagen en had een paar hele stomme catcalls gehad. Ik heb er niet heel veel over gedacht en ben het gewoon gaan maken. voor mij belangrijk zijn.

En hoe ging dat bij je tweede stripboek?

Bij mijn tweede strip heb ik er van tevoren wel meer over nagedacht. Ik kan niet zo goed schrijven en ik wilde graag iets maken waarbij ik in mijn verhaal geen rekening hoefde te houden met de regels van de aarde. Dus toen dacht ik, wat nou als ik een strip maak die afspeelt in de ruimte? Het voordeel van striptekenen is ook dat het heel visueel is, je kunt heel veel laten zien zonder daar woorden voor te gebruiken.

Het hoofdpersonage heeft jouw gezicht, gaat de strip over je eigen ervaringen?

Ja het gaat over mijn eigen ervaringen, maar ook die van vier andere mensen. Een vriendin heeft bijvoorbeeld heel lang met een SOA rondgelopen waardoor ze in het ziekhuis terecht kwam. Ik heb haar toen gevraagd of ik haar verhaal mocht gebruiken voor een van de crew leden van mijn ruimteschip. Dat vond ze heel leuk. 

Zijn er dingen die je hebt geleerd door het maken van deze strip?

Toen ik begon met tekenen had het hoofdpersonage nog niet mijn gezicht. Maar langzaam kwam ik erachter dat het hoofdpersonage gewoon een alter ego van mezelf is. Ik heb toen besloten om mijn eigen gezicht erop te tekenen. Ik vond dat heel leuk. Een deel van het verhaal gaat ook over hoe je in je eigen lichaam zit en dat vind ik best iets lastigs. Ik ben niet altijd blij met hoe ik eruit zie, maar doordat ik zo aandachtig naar mijn gezicht moest kijken om het na te tekenen ging ik mijn gezicht leuker vinden. Door het maken van de strip ben ik ook veel beter geworden in tekenen. Je zag uiteindelijk zo een groot verschil tussen de eerste en laatste tekeningen dat ik eerdere tekeningen ben gaan bijwerken.

Is er iets wat je mensen wil meegeven door deze strip te maken?

Ik heb er best lang mee geworsteld of de strip educatief moest zijn want ik wilde dat eigenlijk niet. Ik wil mensen helemaal niet de les lezen want ik ben geen seksuoloog. En daardoor was ik soms ook bang dat er dingen in zouden staan die niet kloppen, maar dat is natuurlijk stom want het is gewoon mijn verhaal. Mijn doel was vooral om een hele toffe en weirde strip te maken die er mooi uitziet. Zodat ook mensen die niet geïnteresseerd zijn in seks het een leuk stripboek vinden om te lezen.

Heb je nog tips voor andere mensen die misschien een eigen stripboek willen maken?

Ja ik zou gewoon zeggen doen! Vorige keer heb ik een crowdfunding gedaan en ben ik met mijn tekeningen naar een goedkope drukker gegaan. Met mijn strips ben ik vervolgens langs allemaal boekwinkels gefietst. Je moet wel een beetje brutaal zijn want je moet je eigen boek verkopen.