Persoonlijk verhaal

Sybren (24 jaar)

hij/hem

Toen ik op de middelbare school zat was bijna iedereen hetero. Er waren wel een paar mensen uit de kast gekomen als gay maar ik kende niemand die biseksueel was. Er werd eigenlijk ook niet over bi zijn gepraat, dus ik had er ook nooit over nagedacht dat ik bi kon zijn. In de derde klas vond ik een jongen leuk, maar meestal waren het toch meisjes op wie ik verliefd werd. Ik dacht toen dat er maar twee optie waren; of ik was homo of ik was hetero. Omdat ik vaker verliefd werd op meisjes dacht ik dat ik hetero was. Nu weet ik dat ik biseksueel ben. Dat betekent dat ik op mensen val en dat hun geslacht mij niks uit maakt. Het is niet zo dat ik dan zomaar op iedereen verliefd kan worden. Ik heb wel gewoon een voorkeur voor een bepaald type persoon.

‘ik had er nooit over nagedacht dat ik bi kon zijn.’

Ik heb nooit echt geworsteld met mijn seksualiteit, maar sommige dingen hadden het wel makkelijker kunnen maken. Er werden op de middelbare school bijvoorbeeld best veel grapjes gemaakt over homo’s. Daardoor dacht ik; laat maar, ik zoek mijn seksualiteit later wel uit. Ik kon ook altijd best goed doorgaan voor een hetero. Mijn vrienden op de middelbare school waren bijna allemaal hetero waardoor we vooral op plekken kwamen waar de meeste mensen hetero zijn. Tijdens het uitgaan was het voor mijn vrouwelijke vrienden heel normaal om met elkaar te zoenen. De meeste mensen vonden dat grappig of avontuurlijk. Ik als jongen kon echt niet voor de grap met een andere jongen zoenen. Mensen denken dan gelijk dat je homo bent.

‘Daardoor dacht ik; laat maar, ik zoek  mijn seksualiteit later wel uit.’

Een tijdje geleden was ik met iemand aan het daten en dat werd een beetje serieus. Ik besloot hem voor te stellen aan mijn moeder. Ondanks dat ik bi ben, voelde het toch een beetje alsof ik uit de kast kwam als homo, terwijl de meeste mensen om mij heen wel wisten dat ik bi was. Omdat ik aan het daten was met een man was ik opeens gay voor de samenleving. Je seksualiteit verandert niet door met wie je aan het daten bent, maar wel hoe andere mensen er naar kijken. Doordat ik zowel met mannen als vrouwen date merk ik dat er verschillen zijn. Als ik bijvoorbeeld date met een vrouw dan heb ik ook de privileges van een hetero relatie. Als ik met een man hand in hand over straat loop dan merk je toch dat mensen daar sneller iets van zeggen. 

Het zou veel helpen als meer mensen weten dat er meer is dan alleen homo of hetero zijn. Seksualiteit is een spectrum. We maken nu nog zo vaak aannames over iemands seksualiteit. Ik ken zoveel mannen die wel een beetje nieuwsgierig zijn naar andere mannen en zich misschien ook tot hen aangetrokken voelen. Maar net als ik vroeger durven ze er vaak niet voor uit te komen omdat ze bang zijn dat mensen ze dan in een hokje plaatsen.