Persoonlijk verhaal

LET OP: Dit verhaal gaat over partnergeweld en depressie en kan door sommige mensen als schokkend worden ervaren. Heb je zelf te maken gehad met seksueel misbruik? Of ken je iemand die hiermee in aanraking is gekomen? Praat erover met iemand die je vertrouwd of een hulpverlener van Veilig Thuis.

Suze (21 jaar)

zij/haar

Het is iets meer dan tien jaar geleden dat ik te maken kreeg met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het gebeurde meerdere keren, zo ongeveer tussen mijn zevende en tiende. Mijn neef sloot mij meerdere keren op en misbruikte mij. Hij zat aan mij terwijl ik dat niet wilde. Ik probeerde te ontsnappen en zei dat hij moest stoppen, maar hij was sterker en groter dan ik. Ik wil graag mijn verhaal delen, omdat het zo moeilijk is om over te praten. Juist praten heeft mij uiteindelijk heel erg geholpen. 

Ik kon goed met mijn neef overweg en hij leek altijd een heel lief persoon. Daarom twijfelde ik soms ook aan mijzelf. Heeft hij mij dit echt aangedaan? Dat maakte het ook moeilijk om te praten over wat er is gebeurt. Ik heb mezelf heel lang wijsgemaakt dat ik er niet over mocht praten. Hij zorgde er voor dat ik dat niet durfde. Dan zei hij dat mijn ouders niet meer van mij zouden houden als ik het aan ze vertelde. Ik heb het er heel moeilijk mee gehad dat ik met niemand erover gepraat heb.


‘hij zorgde dat ik er niet over durfde te praten.’
 

Op mijn veertiende werd ik depressief omdat ik zo’n groot geheim meedroeg. Ik praatte met niemand over de nare ervaringen. Ik wilde niet meer leven en kreeg lichamelijke klachten. Ik ben toen in therapie gegaan, maar ook met mijn therapeut wilde ik er niet over praten. Pas rond mijn achttiende heb ik het aan mensen vertelt. Mijn psycholoog heeft daarbij geholpen. Samen hebben we het aan mijn ouders vertelt. Mijn ouders vonden het heel erg voor mij en proberen sindsdien er altijd voor mij te zijn. 

Rond diezelfde tijd kreeg ik ook een relatie met mijn vriendin. Het seksueel misbruik van vroeger heeft invloed gehad op onze relatie. In het begin vond ik het heel moeilijk om mensen toe te laten. Gelukkig heeft mijn vriendin mij geholpen om dat te leren. Seks is soms nog steeds moeilijk.


‘samen hebben we het aan mijn ouders verteld.’
 

De therapie en het praten heeft mij veel geholpen. Ik geniet meer van het leven, van mijn planten en vrienden. Ik ben graag buiten en doe graag dingen samen met mijn vriendin. Toch heb ik nog wel goede en slechte dagen. Ondanks de therapie durf ik niet met jongens van mijn leeftijd in één ruimte te zijn. Ik voel me snel onveilig en gespannen. Helemaal vergeten wat er is gebeurt, lukt nu niet, maar het leven is wel al veel beter.