Persoonlijk Verhaal

nikita (23 jaar)

zij/haar

FckYeah.nl is bijna één jaar oud en omdat te vieren delen de twee oprichters (Amber en Nikita) een persoonlijk verhaal. Dit is het eerste deel van deze tweedelige interview serie. 

Een jaar terug kreeg ik chlamydia nadat ik seks had gehad met een condoom. Ik gebruik altijd een condoom wanneer ik seks heb omdat ik geen anticonceptie met hormonen wil gebruiken en mezelf wil beschermen tegen SOA’s. Ook deze keer had ik een condoom gebruikt tijdens de penetratie, maar niet tijdens het voorspel. Ik had er niet bij stilgestaan dat je ook dan een SOA kunt krijgen. Gelukkig kwam ik er snel achter dat ik chlamydia had en was ik er ook snel weer vanaf. 

 

‘Ik had er niet bij stilgestaan dat je ook dan een SOA kunt krijgen.’

 

Ik had vaker seks met dezelfde persoon, maar net voor mij had hij een one-night stand gehad. Hij had onveilige seks gehad tijdens een date en daar chlamydia opgelopen. Ik weet nog toen hij het vertelde, dat ik blij was dat hij het mij direct vertelde. Maar ik was ook boos en vond het onhandig van hem, dat hij seks had zonder condoom tijdens een one-night stand. 

Omdat wij een condoom hadden gebruikt tijdens de penetratie seks dacht ik dat dat de kans klein zou zijn dat hij de chlamydia aan mij had overgedragen. Toch wilde ik een test doen voor de zekerheid. Eerst ben ik naar de GGD gegaan omdat je daar tot je 25e gratis een test kan doen. Maar de wachtrij was best lang en ik wilde niet wachten. Daarom ben ik naar de huisarts gegaan, waar de kosten van een test alleen van mijn eigen risico afgingen. De huisarts gaf me een test die ik zelf in de wc kon afnemen. Op de testuitslag moest ik een paar dagen wachten. In die paar dagen kreeg ik ineens klachten. Buikpijn en een bloeding na de seks terwijl ik niet ongesteld was. Toen bleek dat ik toch chlamydia had.

 

‘Gelukkig was ik er zo weer van af’

 

De symptomen waren vervelend, maar toen ik me eenmaal had laten testen was ik er ook zo weer vanaf. Ik moest een pil innemen en mocht een week geen seks hebben of masturberen. Anders kun je jezelf weer besmetten. Een paar maanden later heb ik nog een test laten doen om er zeker van te zijn dat ik geen chlamydia meer had, en dat klopte, ik was er echt vanaf. 

Wanneer ik aan mensen vertel dat ik chlamydia had geloven ze soms niet dat ik een condoom had gebruikt. Ze denken net als ik toen dat je alleen een SOA kunt krijgen tijdens de penetratie. Maar er waren ook veel mensen die opeens vertelde dat zij ook chlamydia hebben gehad. Dat is ook niet zo gek, chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland. Je kunt natuurlijk het beste voorkomen dat je het krijgt, maar als je het hebt, ben je er gelukkig zo weer vanaf. Het meest belangrijk is dat je het altijd eerlijk verteld aan je sekspartner(s). Zodat die zich kunnen laten testen en het niet verder verspreid wordt.