Persoonlijk Verhaal

amber (25 jaar)

zij/haar

FckYeah.nl is bijna één jaar oud en omdat te vieren delen de twee oprichters (Amber en Nikita) een persoonlijk verhaal. Dit is het eerste deel van deze tweedelige interview serie. 

Toen ik op de basisschool zat zag ik mijn moeder een keer haar benen scheren. Ik vond dat zo raar en zwoer dat ik dat nooit zou gaan doen. Mijn moeder moest lachen en raadde mij inderdaad of om te scheren, maar zei ook dat ze zeker wist dat ik er ooit mee zou beginnen. En ze kreeg gelijk. Toen ik naar de middelbare school ging, begon ook ik me te scheren omdat ik me schaamde voor mijn behaarde benen en oksels. Sindsdien ben ik steeds minder gaan geven om het schoonheidsideaal en scheer ik me vooral wanneer ik daar zin in heb.

 

‘de tijd die het kost en de irritatie die het veroorzaakt vind ik het niet waard.’

 

Op de middelbare school dacht ik dat mensen het vies zouden vinden als ik me niet zou scheren. Ik droeg toen nooit een korte broek zonder mijn benen te scheren. Ik was bang dat mensen me zouden aanstaren of er iets van zouden zeggen. Tegelijkertijd zag ik ook weleens mensen een hemdje dragen met harige oksels zonder dat iemand daar raar op reageerde, zelf merkte ik eigenlijk dat ik het ook niet gek vond als andere mensen zich niet scheerden. Dus waarom zou ik zelf zo moeilijk doen over een beetje haar?

 

De tijd die het kost en de irritatie die het veroorzaakt vind ik het vaak niet waard. Door de jaren heen heb ik veel verschillende manieren van ontharen geprobeerd. Ik ben een lange tijd naar een harssalon gegaan, maar daar ben ik mee gestopt omdat het erg onhandig is dat je altijd eerst je haar moet laten groeien voor ze het kunnen weghalen. Nu laat ik me alleen nog harsen voor ik op vakantie ga. Ook heb ik een epileerapparaat gekocht, maar daar ging mijn huid heel erg van irriteren dus die gebruik ik niet meer. Nu gebruik ik toch weer een scheermesje om mijn benen en oksels te ontharen. Maar voor mijn bikinilijn gebruik ik een trimmer. Dat is echt een aanrader als je snel last krijgt van een geïrriteerde huid en een beetje haar niet erg vindt. 

 

‘ik dacht dat mensen me vies zouden vinden als ik me niet zou scheren.’

 

Ondanks dat ik nu zonder schaamte met behaarde blote benen de straat op ga, voel ik me toch mooier als ik me wel geschoren heb. Het schoonheidsideaal is best hardnekkig. Maar ik vind het wel fijn dat ik me nu ook comfortabel voel als ik me niet geschoren heb. Wat andere mensen doen moeten ze zelf weten. Op het strand, in bed of gewoon op straat, het maakt mij echt niet uit of je wel of niet geschoren hebt.