De eerste keer

de eerste keer

De eerste keer is altijd spannend. Je eerste zoen, je eerste relatie, je eerste keer met iemand naar bed. Tijdens de puberteit kan je veel van deze eerste keren beleven. Op welke leeftijd je iets voor het eerst doet maakt niet uit. Het is belangrijk dat jij je er goed bij voelt. En je het doet omdat jij dat graag wilt. Er is geen leeftijd waarop je iets gedaan moet hebben.

 

eerste zoen

Je eerste zoen wordt soms ook wel ontgroening genoemd. Je eerste zoen kan heel spannend zijn. Geen stress! Je bent niet de enige die het spannend vindt. Het wordt vanzelf meer ontspannen. Je mag zelf bepalen of je met of zonder tong zoent. Een zoen met tong noem je ook wel een tongzoen.

ontmaagding

Ontmaagding is het moment dat jij voor het eerst seks hebt. Seks kan hier veel verschillende dingen betekenen. Vaak denken mensen dan aan neuken, dan gaat de piemel in de vagina of anus. Maar je kunt ook prima seks hebben zonder te neuken. Net zo leuk! En ook dan kun je gewoon ontmaagd worden.

Voor sommige mensen is maagdelijkheid erg belangrijk. Misschien wil je wel ontmaagd worden door iemand van wie je heel veel houdt of wacht je tot je bent getrouwd. Jij mag zelf kiezen wanneer je voor het eerst seks wil hebben.

Toch kan het zijn dat er door jouw omgeving ideeën zijn over wanneer jij ontmaagd zou moeten worden. Het is belangrijk dat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Jij bent de baas over je eigen lichaam.

maagdenvlies

Eigenlijk is maagdenvlies een beetje een verwarrende naam, het heeft namelijk helemaal niks met maagd zijn te maken. Het is een dun randje weefsel vlakbij de opening van de vagina. Het vlies zit aan de zijkant en sluit de vagina niet af. Het is dus niet waar dat je een gat in het vlies maakt wanneer je met een tampon, penis of dildo de vagina in gaat.

Toch kan het vlies wel inscheuren, maar dat betekent niet dat je je maagdelijkheid verloren bent. Het vlies kan bijvoorbeeld ook scheuren tijdens het sporten. Eigenlijk zegt het vlies helemaal niks over of je wel of geen seks hebt gehad. Dat is een fabeltje.

Het maagdenvlies is gewoon een onderdeel van je lichaam. Toch heeft het maagdenvlies voor sommige mensen een speciale waarde. Binnen sommige culturen en godsdiensten is het bijvoorbeeld belangrijk om aan te kunnen tonen dat je nog maagd bent. Bijvoorbeeld door te bloeden wanneer je voor het eerst seks hebt. Toch zegt bloeden helemaal niks over je maagdelijkheid. Heel veel mensen bloeden namelijk helemaal niet de eerste keer dat ze seks hebben.

Praat erover

Ben je bang dat je in de problemen komt omdat je geen maagd meer bent? Of omdat je waarschijnlijk niet bloed de eerste keer dat je seks hebt? Praat dan met je huisarts of iemand anders die je vertrouwd. Je kunt ook altijd bellen met de Kindertelefoon.