De vorm van je lichaam

ander lichaam

In de puberteit word je lichaam meer volwassen. Dit komt door de hormonen die je lichaam aanmaakt. Hierdoor ga je groeien en verandert de vorm van je lichaam. Iedereens lichaam verandert op een andere manier. Niet alleen hormonen hebben hier invloed op. Ook hoe je bent gebouwd, wat je eet en hoeveel je beweegt. Alle lichaamsvormen zijn goed. Het zou best saai zijn als we er allemaal hetzelfde uitzien. Toch zijn we vaak kritisch op ons eigen lichaam. Het is heel normaal dat je een lichaamsdeel van jezelf minder mooi vindt. Dat is niet zo erg. Als je maar tevreden bent.

trans en puber

Als transgender jongere kun je puberteitsremmers krijgen van een dokter. Deze remmers zorgen ervoor dat je eigen puberteit wordt gestopt. Vervolgens kun je andere hormonen krijgen die ervoor zorgen dat je in de puberteit komt die bij jou past. Je lichaam verandert dan wel, maar op de manier die past bij wie jij bent.

langer, breder en een nieuwe stem

Heb je een piemel en zit je in de puberteit? Dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat je teelballen en je balzak zijn gaan groeien. Dit begint ongeveer vanaf je twaalfde. Ook de piemel groeit zowel in de lengte als in de breedte.

Er gebeurt nog veel meer met je lichaam tijdens de puberteit. Je strottenhoofd groeit waardoor je stembanden worden opgerekt. Hierdoor krijg je een lagere stem, dat noemen we ook wel de baard in de keel. In het begin slaat je stem misschien soms over. Dit gaat vanzelf weer over. Ook de vorm van je lichaam verandert. Je wordt langer en breder en er gaat haar groeien op verschillende plekken.

borsten, ongesteldheid en bredere heupen

Heb je een vulva en zit je in de pubertijd? Dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat je borsten zijn gaan groeien. Ook word je tijdens de puberteit voor het eerst ongesteld. Je lichaam wordt langer, je heupen worden breder en er gaan op verschillende plekken haren groeien.