Drag

drag

Mensen die aan drag doen kleden en gedragen zich als een andere gender dan zij zelf in het dagelijks leven zijn. Meestal doe je niet de hele dag door aan drag. Dragkings en queens steken veel tijd in hun uiterlijk en toveren zichzelf om tot ware kunstwerken. Vervolgens tonen ze hun creaties in cafe’s, op evenementen of op het podium.

Queen en king

Een dragqueen is een persoon die zich vrouwelijk kleedt en gedraagt.Vaak wordt dit op een uitbundige manier gedaan met hele vrouwelijke kleding en make-up. De meeste dragqueens besteden uren aan het doen van hun make-up, haar en kleding.

Een dragking is een persoon die zich mannelijk kleedt en gedraagt. Door het dragen van een baard en mannelijke kleding wordt de mannelijkheid extra benadrukt. 

houses

Drag is een eigen subcultuur met een eigen hiërarchie. Dragqueens en kings zijn vaak onderdeel van een dragfamilie. Die families hebben hun eigen houses.  Draghouses bestaan uit meerdere mensen die aan drag doen en aan het hoofd staat een ‘moeder’. Dit is vaak een ervaren dragqueen die de andere drags coacht.

Draghouses zorgen voor support en kunnen ook meedoen aan wedstrijden. Een van de bekendste drag-wedstrijden is de Superball. Hier moeten deelnemers zichzelf bewijzen door te laten zien hoe goed ze kunnen dansen, catwalklopen en ze moeten meedoen aan een lipsync.