Gender

Genderidentiteit
Jouw genderidentiteit gaat over wie jij bent. Van de meeste mensen is de genderidenteit het zelfde als het geslacht waarmee ze geboren zijn. Je bent dan cisgender. Als je geboren bent met een geslacht dat niet bij je past dan noem je dat transgender.
Het kan natuurlijk ook dat je helemaal niks hebt met de hokjes ‘meisje’ of ‘jongen’. Of misschien voel jij je wel een beetje van beide. Dan kun je jezelf non-binair noemen. Als je niet weet wat je genderidenteit is, of hier geen naam aan wil geven is dat ook helemaal oké. Jij bent gewoon jij.
Mensen hebben vaak verwachtingen van je omdat je een bepaalde gender hebt. Ze hebben bijvoorbeeld verwachtingen over de kleding die je draagt, de hobby’s die je hebt of de manier waarop je beweegt.
Wanneer deze verwachtingen niet overeen komen met de manier waarop jij graag je wil gedragen dan kan dat vervelend zijn. Maar het is jouw leven! Jij mag bepalen hoe je er uit ziet en wat je doet.
Praten over gender
Heb jij ooit nagedacht over jouw genderidentiteit? Veel mensen worden geboren met het geslacht dat bij ze past en denken er daarom niet zo veel over na.
Een groot deel van ons leven is ingericht op dat er maar twee opties zijn; je bent een meisje of een jongen. Winkels hebben bijvoorbeeld mannen óf vrouwen kleding. En als je naar de wc gaat kun je meestal alleen kiezen tussen een mannen of vrouwen toilet.
Het kan dus best zijn dat je wat verwarde gezichten ziet als je met mensen over gender wil praten. Dat is geen ramp, juist een goede reden om er meer over te praten.
Geslacht
Jouw geslacht zegt iets over hoe jij lichamelijk in elkaar zit. Je kan geboren worden met het vrouwelijke geslacht, het mannelijke geslacht of als intersekse.
Het geslacht dat je hebt wordt niet alleen bepaald door wat er tussen je benen zit. Ook binnen in je lichaam gebeurt er van alles dat er invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan de soorten hormonen die je aanmaakt. Geslacht wordt ook wel sekse genoemd.
Voornaamwoorden
Als je over iemand praat gebruik je vaak een voornaamwoord. Het is respectvol om aan iemand te vragen welk voornaamwoord die persoon wil dat je gebruikt. Je kan namelijk niet aan iemand zien waar die zich prettig bij voelt.
Het voornaamwoord ‘hij’ wordt vaak gebruikt om naar een jongen/man te verwijzen. Het voornaamwoord ‘zij’ verwijst meestal naar een meid/vrouw. De voornaamwoorden ‘hun’ en ‘die’ worden voornamelijk gebruikt door non-binaire mensen. Iedereen mag diens eigen voornaamwoorden kiezen. Het gaat erom dat jij je er prettig bij voelt.
Een voorbeeld:
Die woont bij mij in de straat, het huis op de hoek is van die.
Zij is heel goed in koken, die taart is door haar gemaakt.
Hij gaat na school naar de stad met zijn vrienden.
Hen gaat met mij mee op vakantie naar Frankrijk. Diens Frans is veel beter dan die van mij.