Het orgasme

het orgasme

Het krijgen van een orgasme noem je ook wel klaarkomen. Tijdens een orgasme trekken je spieren samen en komen er gelukshormonen vrij die zorgen voor een gevoel van ontlading.

piemels

Wanneer je een orgasme krijgt komt er sperma uit je piemel. Dit noem je ook wel ejaculeren. De spieren rond de je anus, penis en prostaatklier trekken zich aan en er komen gelukshormonen vrij. Hierdoor krijg je een heel fijn gevoel.

Een orgasme duurt gemiddeld tussen de 3 tot 10 seconden. Na het orgasme is er een herstelperiode. In deze periode kun je niet opnieuw klaarkomen. Hoe lang je moet wachten tot je opnieuw klaar kunt komen verschilt per persoon. Het kan zijn dat je klaarkomt zonder dat je sperma ejaculeert, bijvoorbeeld omdat je die dag al een keer bent klaar gekomen.

vulva's

Wanneer je een orgasme krijgt spannen de baarmoeder, vagina, bekkenbodemspieren en anus zich aan. Soms kan er ook vocht uit de vulva komen tijdens het klaarkomen, dit noem je squirten. De meeste mensen squirten niet wanneer ze klaarkomen, er is dus niks mis als dit niet gebeurd.

Een orgasme duurt gemiddeld 20 seconden. Mensen met een vulva komen meestal het gemakkelijkste klaar door het stimuleren van de clitoris, maar je kunt ook op andere manieren klaarkomen. Na het orgasme is er meestal een korte herstelperiode. Je kan dus vrij snel na een orgasme een nieuw orgasme krijgen.

hoe krijg ik een orgasme?

Er zijn verschillende manieren om een orgasme te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door stimulatie van de penis, de eikel, de clitoris, de tepels of de anus. Niet bij iedereen voelen dezelfde bewegingen en plekken fijn. Daarom is het belangrijk om de ander te laten weten wat jij fijn vindt. Als de ander het moet raden kan het namelijk erg lang duren.

Weet je niet zo goed wat je fijn vindt? Dat is niet zo gek. Zeker als je nog niet zo vaak seks hebt gehad kan dit best ingewikkeld zijn. Neem de tijd om dit samen uit te vinden. Probeer dingen uit en laat aan elkaar weten wat wel en niet fijn voelt. Na een tijdje zul je zien dat je steeds beter weet wat je moet doen. Leren hoe je een orgasme krijgt kost simpelweg wat tijd.

anorgasmie

Niet iedereen krijgt even makkelijk een orgasme. Zeker als je nog niet zo vaak seks hebt gehad is dit niet gek. Het niet kunnen krijgen van een orgasme noemen we anorgasmie, dit kan meerdere oorzaken hebben. Als je erg gespannen of gestrest bent is het moeilijker om klaar te komen. Ook als je nog niet zo goed weet wat je fijn vindt kan het lastig zijn. In sommige gevallen kan anorgasmie een medische oorzaak hebben. Kom je er zelf niet uit? In veel gevallen kan de huisarts je verder helpen.