Intersekse

intersekse

Iemand die intersekse is, wordt geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. In Nederland wonen ongeveer 190.000 intersekse personen.

Er zijn een heleboel verschillende combinaties van mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken die je kunt hebben als intersekse persoon. Je kunt bijvoorbeeld een combinatie hebben van een piemel en een vulva. Maar je kunt ook geboren worden met een lichaam dat er volledig vrouwelijk uit ziet, maar mannelijke chromosomen hebben. Het is dus vaak niet aan de buitenkant te zien dat iemand intersekse is.

de norm

De meeste mensen worden geboren met een mannelijk of vrouwelijk lichaam. Bij vrouwen gaan we er dan vanuit dat ze XX-chromosomen hebben. Die XX-chromosomen zorgen voor een vulva, eierstokken, een baarmoeder en het hormoon oestrogeen. Bij mannen zijn dit XY-chromosomen, die zorgen voor de piemel, ballen/zaadleiders en het hormoon testosteron.

Iemand die intersekse is wordt geboren met een combinatie van mannelijke en vrouwelijke kenmerken en met andere chromosomen dan de XX of de XY. Er zijn veel verschillende variaties mogelijk.

aanpassen

Het is lang heel normaal geweest om bij de geboorte van een intersekse kind te kiezen voor één geslacht. Het kind wordt dan als baby geopereerd zodat het enkel nog mannelijke of vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. In veel gevallen zijn deze operaties niet medisch nodig. Een persoon kan prima intersekse opgroeien. Toch werden er kinderen geopereerd. Op die manier wilde ze voorkomen dat kinderen gepest zouden worden omdat ze niet in het hokje man of vrouw pasten.

Nu zijn we erachter dat zo’n operatie heel ingrijpend kan zijn. Iemand anders bepaald voor jou of je het lichaam van een man of vrouw krijgt. Terwijl ze op dat moment nog helemaal niet weten waar het kind zich later goed bij voelt. Door bij de geboorte niet te opereren verklein je de kans dat een kind later een genderidentiteit heeft die niet past bij het geslacht.