Menstruatieklachten

neem jezelf serieus

Het kan zijn dat je last hebt van buikpijn of rugpijn tijdens je ongesteldheid. Of misschien heb je last van stemmingswisselingen waardoor je heel vrolijk of heel verdrietig bent. Dit is niet gek, heel veel mensen hebben hier last van. Zorg ervoor dat je een beetje rekening met jezelf houdt. Luister naar je lichaam en wees niet te streng. Ben je moe? Ga dan wat eerder naar bed. Als je buikpijn hebt kan een dekentje en een kruik wonderen doen.

Heb je opeens klachten gekregen die je eerst niet had? Of is je menstruatie onregelmatiger dan je gewend bent? Ga dan langs de dokter. Neem je klachten serieus, je hoeft niet bang te zijn dat je je aanstelt.

 

PMS

Het Premenstrueel syndroom (PMS) is een aandoening waar ongeveer 5% van de mensen die ongesteld worden last van heeft. Het zorgt ervoor dat je veel lichamelijke en mentale klachten hebt in de periode voordat je ongesteld wordt. Iedere maand komen de klachten op het zelfde moment weer terug.

Mensen met PMS kunnen last hebben van pijnlijke borsten, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Denk je dat je last hebt van PMS? Houd dan minstens drie maanden iedere dag (behalve tijdens je menstruatie en een paar dagen daarna) je klachten bij. Neem vervolgens die informatie mee naar de huisarts. Die kan je vervolgens verder helpen.

PMS is erg vervelend. Vaak helpt het om goed voor jezelf te zorgen. Door genoeg te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen kunnen de klachten afnemen. Daarnaast kan steun van de mensen om je heen ook erg helpen. Door uit te leggen op school, op je werk en aan je vrienden en familie wat PMS is kunnen ze beter rekening met je houden.