Mentale Veranderingen
In je hoofd
Tijdens de puberteit veranderen er veel dingen in jouw hersenen. Je wordt steeds minder afhankelijk van je ouders en stukje bij beetje begin je je eigen leven op te bouwen. Soms ga je hierdoor sneller tegen je ouders in en/of ontstaan er ruzies.
Ondertussen maakt je lichaam een heleboel hormonen aan. Deze kunnen zorgen voor stemmingswisselingen en onzekerheid. Je kunt je dan opeens heel boos of verdrietig voelen zonder precies te weten waarom. Tegelijkertijd is het ook goed mogelijk dat je soms het gevoel hebt dat je de hele wereld aankan. Niet iedereen merkt tijdens de puberteit veel van alle mentale veranderingen. Iedereen ervaart het weer anders.
experimenteren
Veel jongeren gaan tijdens hun puberteit meer experimenteren. Je gaat opzoek naar wat je leuk vindt en wat bij je past. Vrienden worden steeds belangrijker en hebben een grote invloed. Ook beleef je tijdens je pubertijd vaak veel eerste keren. Bijvoorbeeld de eerste keer zoenen, alcohol, drugs, uitgaan, verliefd worden of seks.
Misschien ga je wel voor de eerste keer op vakantie met vrienden of ga je voor het eerst nadenken over wat je eigen politieke ideeën zijn. Er is geen deadline voor wanneer je iets gedaan moet hebben (behalve de deadlines van school). Iedere puber is weer anders, voel je daarom niet verplicht om iets te doen omdat anderen dat ook doen.
praat erover
Het kan heel fijn zijn om over je gevoelens te praten. Ook als je er zelf niet zoveel van snapt. Je zult er achter komen dat je niet de enige bent die onzeker is. Ook als je je somber voelt is het verstandig om met iemand te praten. Dat kan iemand uit je omgeving zijn of bijvoorbeeld iemand van de Kindertelefoon