Menstruatieproducten

bloed opvangen

Als je ongesteld bent dan verlies je bloed. De eerste paar dagen verlies je het meeste en daarna wordt het iedere dag iets minder. Om er voor te zorgen dat er niet door je kleding bloedt kun je menstruatieproducten gebruiken. Die vangen het bloed op. Als je jouw bloed niet opvangt dan noem je dat vrijbloeden.

wat past bij mij?

Er zijn een heleboel verschillende menstruatieproducten. Door verschillende dingen uit te proberen kom je er vanzelf achter wat jij het liefste gebruikt. Vaak staat er op de verpakking van menstruatieproducten een aantal druppeltjes. Die geven aan hoeveel bloed het kan opvangen. Het is handig hier rekening mee te houden als je menstruatieproducten koopt.

Van binnen

van buiten

tampons

Een tampon is een samengeperst watje dat je kan inbrengen in de vagina. De tampon zuigt het bloed op en wordt daardoor groter. Aan de tampon hangt een stevig draadje dat je buiten de vagina laat hangen. Hieraan kun je het er weer uittrekken.

maandverband

Maandverband is gemaakt van een materiaal dat vocht opneemt. Je plakt een maandverband in je onderbroek. Hierdoor neemt het maandverband al het bloed op en komt het niet in je onderbroek terecht.

menstruatiecup

De menstruatiecup is een klein siliconen cupje dat bloed opvangt. Tijdens het inbrengen vouw je de cup dubbel. Daarna zuigt het zich vacuüm in je vagina. Hierdoor kan het er niet meer uitvallen. Na het gebruiken kun je de cup wassen en opnieuw gebruiken.

inlegkruisjes

Een inlegkruisje plak je in je onderbroek. Het is ongeveer hetzelfde als maandverband maar dan dunner. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken op de laatste dagen van je menstruatie wanneer je nog maar een klein beetje bloed verliest.

sponsje

Een menstruatiesponsje is een soort tampon maar dan flexibeler en zonder touwtje. Het voordeel van een menstruatiesponsje is dat het in kan blijven terwijl je seks hebt. Wel is het iets moeilijker om uit de vagina te halen omdat er geen touwtje aanzit.

menstruatie-ondergoed

Menstruatie-ondergoed is een onderbroek waarin een uitwasbaar maandverbandje in is vastgenaaid. Omdat het maandverband onderdeel is van de onderbroek kun je het niet zien zitten. Na het gebruiken stop je de onderbroek in de was en kun je het hergebruiken.

In doen

Zeker de eerste keren kan het in doen van een tampon, menstruatiecup of sponsje best lastig zijn. Maar oefening baart kunst. Er zijn verschillende technieken om het in doen makkelijker te maken.