Menstruatie
menstruatie
Mensen met een baarmoeder worden voor het eerst ongesteld wanneer ze in de puberteit zitten. Meestal word je voor je 16e voor het eerst ongesteld. Daarna blijf je ongeveer iedere maand ongesteld worden tot je in de overgang komt.
Tijdens je menstruatie maakt je baarmoeder zich schoon. Als je niet zwanger bent dan stoot je lichaam het onbevruchte eitje af. Samen met je baarmoederslijmvlies en bloed komt dit via de vagina naar buiten. De eerste paar dagen van je menstruatie verlies je het meeste bloed. Daarna neemt het langzaam af.
de cyclus
Je menstruatie is onderdeel van een veel grotere cyclus die ongeveer 28 dagen duurt. In die tijd maakt je lichaam zich klaar voor een bevruchting. In het midden van de 28 dagen heb je een eisprong. Op dat moment komt er een nieuw eitje in je baarmoeder dat bevrucht kan worden. De dagen rond je eisprong ben je het meest vruchtbaar en heb je dus de meeste kans om zwanger te worden.
Als het eitje niet wordt bevrucht dan begint ongeveer 14 dagen na de eisprong je menstruatie. Een gemiddelde menstruatie duurt ongeveer vijf dagen. De eerste dagen verlies je meer bloed dan de dagen daarna. Hoe lang je cyclus precies is, hoe lang je ongesteld bent en hoeveel bloed je verliest verschilt per persoon.


Opvangen
Als je niet wil dat het mentruatiebloed in je kleding komt kun je het opvangen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Je kunt maandverband gebruiken, tampons, een menstruatie cup of een sponsje. Ook bestaat er menstruatie ondergoed dat speciaal gemaakt is om het bloed vast te houden waardoor je niet doorlekt.
Klachten?
Het kan zijn dat je last hebt van buikpijn of rugpijn tijdens je ongesteldheid. Of misschien heb je last van stemmingswisselingen waardoor je heel vrolijk of heel verdrietig bent. Je bent niet de enige, heel veel mensen hebben hier last van.
onregelmatig
De meeste mensen worden ongeveer iedere 28 dagen ongesteld. Wanneer de tijd tussen je menstruaties steeds wisselt heb je een onregelmatige cyclus. Vooral de eerste paar keer dat je ongesteld wordt is dit heel normaal. Maar ook daarna kan je menstruatie onregelmatig blijven. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, meestal word je binnen drie jaar vanzelf regelmatig ongesteld.
Heb je een regelmatige cyclus en verandert dat opeens? Geen paniek, meestal is dit tijdelijk. Heb je ook andere klachten dan normaal? Of heb je langere tijd een onregelmatige cyclus? Dan kan het geen kwaad om even langs de dokter te gaan.
Er zijn een heleboel dingen die invloed kunnen hebben op je cyclus. Stress, gewichtsverlies en roken kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat niet de juiste hormonen worden gemaakt om een eisprong te krijgen. Er kan ook een medische reden zijn dat je niet (meer) regelmatig ongesteld wordt. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van PCOS.
Wordt je helemaal niet meer ongesteld? Dan kan het dat je zwanger bent. Je kunt een test kopen bij de meeste drogisterijen. Niet zwanger en niet ongesteld? Ook dan is het slim om even langs de huisarts te gaan.
seks tijdens je menstruatie
Je kunt gewoon seks hebben wanneer je ongesteld bent. Seks kan zelfs helpen om te ontspannen en menstruatiekrampen te verlichten. Als je vaginale seks hebt kan dit een beetje een rommeltje worden. Om er voor te zorgen dat het bed niet te vies wordt kun je een handdoek neer leggen.
Het is belangrijk dat je bedpartner zich er ook comfortabel bij voelt. Je kunt van tevoren samen bespreken waar jullie zin in hebben en wat je liever niet doet. Zorg wel dat je tijdens je ongesteldheid anticonceptie gebruikt, want je kan nog steeds zwanger worden.

