Ongeplande zwangerschap
Wat nu?
Praat erover! Het kan een hele shock zijn als je erachter komt dat je zwanger bent. Daarom kan het fijn zijn om er met iemand over te praten. Dit kan een familielid, docent, vriend(in) zijn of iemand anders die je vertrouwt. Je kunt ook altijd contact opnemen met iemand van het Fiom. Die organisatie helpt mensen die ongewenst zwanger zijn geworden. Je kunt er met iemand praten en meer informatie krijgen over welke opties er allemaal zijn. Medewerkers van het Fiom zijn er om jou te steunen, ze maken nooit keuzes voor jou. Je mag altijd zelf beslissen of je zwanger blijf of de zwangerschap eindigt.
betrouwbare informatie
Misschien heb je wel nagedacht over een abortus en hier ook iets over opgezocht op het internet. Een abortus is het weghalen van een ongeboren vruchtje in je buik. Je zult zien dat er een heleboel informatie te vinden is. Niet al die informatie is juist. Dat komt omdat niet iedereen in Nederland vindt dat het nemen van een abortus een goede keuze kan zijn. Iedereen is vrij hier zijn eigen mening over te hebben. Helaas zijn er ook websites die mensen proberen af te schrikken door verkeerde informatie te geven of gemanipuleerde filmpjes te tonen. Je hebt het recht om op basis van goede informatie zelf een keuze te maken.
zwanger blijven
ZELF OUDER(S) WORDEN Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zwanger te blijven en zelf het kind te houden. Het kind is dan gewenst en je gaat zelf het kind opvoeden.
ADOPTIE Je kunt er ook voor kiezen om het kind na de geboorte ter adoptie af te staan. Bijvoorbeeld wanneer je niet de zwangerschap wil afbreken maar er zelf ook niet voor kan of wil zorgen. Het is een moeilijke beslissing. Daarom is het belangrijk dat je er met iemand over praat. Dit kan iemand uit je omgeving zijn die je vertrouwt of een hulpverlener van het Fiom.
Als je voor adoptie kiest dan wordt het kind in een pleeggezin geplaatst. Daarna heb je nog drie maanden om na te denken over je beslissing. Sta je daarna nog steeds achter je keuze? Dan gaat het king naar pleegouders. Een jaar later wordt er nog een keer samen met jou gekeken of je achter de keuze voor adoptie staat. Na dat jaar worden de adoptieouders ‘officieel’ en krijg het kind bijvoorbeeld ook hun achternaam.
zwangerschap afbreken
MORNING-AFTER PIL Binnen 72 uur na onveilige seks te hebben gehad kan je een morning-after pil innemen. De pil kun je kopen bij de apotheek of drogisterij. Na het innemen van de pil kun je last krijgen van buikkrampen en bloedingen, deze voorkomen de eventuele innesteling van een bevrucht eitje. De morning-after pil werkt niet altijd. Als je na een tijdje niet ongesteld wordt is het verstandig naar een huisarts te gaan en een zwangerschapstest te doen. Is de 72 uur na de veilige seks al voorbij? Tot vijf dagen na de onveilige seks kun je ook een koperspiraal laten plaatsen. Die werkt dan als een morningafter-spiraal.
ABORTUS Ben je zwanger en wil je dit stoppen? Dan kun je kiezen voor een abortus. Een abortus is in Nederland in de meeste gevallen mogelijk tot de 22e week van de zwangerschap.
Je hebt van te voren altijd een gesprek met een arts of verpleegkundige. Zij vertellen precies hoe een abortus werkt. Ook bekijken ze hoe lang je al zwanger bent en controleren ze je gezondheid. Als je minder dan 16 dagen zwanger bent kun je direct de abortus laten uitvoeren. Meestal gebeurt dit in een abortuskliniek, maar ook sommige huisartsen kunnen je een overtijdpil geven om de zwangerschap af te breken.
Ben je langer dan 16 dagen zwanger? Dan heb je na het eerste gesprek verplicht vijf dagen bedenktijd. Daarna kun je de abortus in de kliniek of in een ziekenhuis laten uitvoeren.