Pessarium

  • Flexibel dekseltje dat je inbrengt in de vagina
  • Dragen tijdens de seks
  • Geen hormonen
  • Geen invloed op menstruatie
  • Beschermt niet tegen SOA’s

minder betrouwbaar

betrouwbaar

erg betrouwbaar

Pessarium

Een pessarium is een flexibel dekseltje dat je in je vagina inbrengt. Het dekseltje sluit je baarmoeder af. Je gebruikt een pessarium altijd samen met een gel die de zaadcellen vertraagt (spermiciden). Een pessarium beschermt niet tegen SOA’s.

Je doet een pessarium in voordat je vaginale seks gaat hebben. Voor je hem in doet smeer je het pessarium in met de spermiciden. Doe dit kort van te voren, anders werkt het niet. Na de seks laat je het pessarium 6 uur inzitten zodat je zeker weet dat alle zaadcellen dood zijn. Je draagt een pessarium dus tijdens en na de seks.

Een pessarium is gemaakt van siliconen. Je brengt hem in door hem een beetje te vouwen en dan in te brengen zodat het tussen de achterwand van de vagina en het schaambeen komt te liggen. Een pessarium kan je bij de apotheek kopen.

spermiciden

Spermiciden gebruik je altijd in combinatie met andere voorbehoedsmiddelen zoals een pessarium. Als je alleen spermiciden gebruikt ben je niet beschermd tegen zwangerschap of SOA’s. Spermiciden zijn een gel die de zaadcellen vertragen. Hierdoor kunnen ze minder goed een eitje bevruchten.