Praten over seks

vertellen wat je wil

Het is soms heel lastig om in woorden te vertellen wat je wil. Omdat het spannend is of omdat je niet zo goed weet wat je precies wil. Gelukkig zijn er een heleboel verschillende manieren om te communiceren tijdens de seks.

Je kunt natuurlijk aan de ander vertellen wat je wil. Of je kunt tijdens de seks tegen de ander zeggen wanneer iets extra fijn voelt. Op een spannende manier tegen elkaar praten noem je ook wel dirty talk. Ook zonder woorden te gebruiken kun je veel duidelijk maken. Bijvoorbeeld door iets voor te doen. Maar je kunt ook samen naar foto’s of filmpjes kijken van dingen die je samen wil doen.

Grenzen aangeven

Ook je grenzen aangeven is best lastig. Daarom is het belangrijk om toestemming aan elkaar te vragen. Het is dan makkelijker om te vertellen wat je wel en niet wil. En seks is alleen leuk als je er allebei plezier in hebt.

Je mag op ieder moment je grenzen aangeven. Misschien wil je wel flirten en zoenen maar niet dat iemand je borsten aanraakt. Ook als je ja hebt gezegd mag je later nog nee zeggen. Het kan best zijn dat je er later pas achterkomt dat je het toch niet zo fijn vindt.

naar elkaar luisteren

Het is belangrijk om tijdens het flirten en tijdens de seks goed naar elkaar te luisteren. Als je naar de wensen van de ander luistert weet je veel beter hoe je die persoon een fijn gevoel kan geven. Ook naar grenzen luisteren is heel belangrijk.

Geef de ander de tijd en de ruimte om te vertellen wat die wil. Je mag ook best om hulp vragen als je de aanwijzingen niet goed snapt. Misschien kan de ander wel voordoen wat die bedoelt?

verschillende wensen

Niet iedereen heeft de zelfde wensen en verlangens. Misschien wil jij wel veel vaker knuffelen dan de ander. Of heeft iemand een favoriet standje dat jij niet leuk vindt. Het kan best wel ingewikkeld zijn als je allebei andere dingen wil.

Praat er samen over. Wees eerlijk en vertel hoe jij je voelt. Waarom wil je iets graag en wat doet het met jou als dat niet kan? Door te praten over jullie wensen en grenzen kun je misschien uitvinden wat jullie allebei leuk en fijn vinden. Als je er samen niet uitkomt kun je met een seksuoloog praten. Die zijn gespecialiseerd in helpen bij verschillen in seksuele verlangens en wensen.