Puberteit

de puberteit

De puberteit, de één kan niet wachten en voor de ander kan het niet snel genoeg voorbij zijn. Het is een periode waarin er lichamelijk en mentaal veel veranderd. Voor de meeste mensen begint de pubertijd wanneer ze tussen de 11 en 13 jaar oud zijn.

lichaamshaar

In de puberteit krijg je haar op allerlei plekken waar je het eerst niet had. Op je benen, onder je oksels, op je genitaliën, op je borst, eigenlijk kan op ieder plekje van je lichaam meer haar gaan groeien. Waar en hoeveel haar er gaat groeien verschilt per persoon.

menstruatie

Als je een baarmoeder hebt wordt je voor het eerst ongesteld wanneer je in de puberteit zit. Wanneer dit precies gebeurt verschilt per persoon maar de meeste mensen hebben hun eerste menstruatie voor hun 16e.

mentale veranderingen

Niet alleen in je lichaam vinden er veranderingen plaats. Ook je hersenen maken een verandering door. Het is goed mogelijk dat je het ene moment heel blij bent en het andere moment het gevoel hebt dat alles tegen zit. Ook worden veel mensen in de pubertijd voor het eerst verliefd.

de vorm van je lichaam

Tijdens de pubertijd verandert ook de vorm van je lichaam. Je groeit in de lengte en de meeste mensen worden ook wat breder. Het kan zijn dat je borsten gaan groeien of je krijgt de baard in de keel.