Seks lastig?

seks lastig

Als het je niet lukt om seks te hebben zoals jij dat graag wil dan kan het zijn dat je een seksuele disfunctie hebt. Een seksuele disfunctie is een probleem wat ervoor zorgt dat seks niet zo makkelijk gaat. Dat komt omdat je lichaam niet reageert op seksuele prikkels zoals jij dat dat graag wil. Ongeveer 27% van de vrouwen en 19% van de mannen in Nederland ervaart een of meer seksuele disfuncties. Een seksuele disfunctie heb je meestal niet voor altijd. Met de juiste hulp kun je er weer vanaf komen.

seksuele dysfuncties

Er zijn verschillende soorten seksuele dysfuncties. Iets is pas een probleem als het de seks die jij wil hebben in de weg zit. Wat voor de iemand anders een probleem is hoeft dat niet te zijn voor jou. Iedereen heeft andere seksuele wensen.

Sommige dysfuncties ontstaan omdat er een lichamelijk probleem is. Andere problemen ontstaan omdat je niet lekker in je vel zit. Bijvoorbeeld door stress, somberheid of andere ingewikkelde gevoelens.

Dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je moeite hebt om opgewonden te worden. Iedereen heeft hier weleens last van. Wanneer het je vaak niet lukt om zin te krijgen in seks dan kan het zijn dat je last hebt van een opwindingsstoornis.

Aan de andere kant kan te veel bezig zijn met seks ook vervelend zijn. Wanneer seks je zo bezig houdt dat het je leven heel erg beïnvloedt dan heb je misschien last van een seksverslaving.

Wanneer het vaak voelt alsof het onmogelijk is om een vinger of tampon in je vulva te krijgen dan heb je misschien vaginisme. Als je moeite hebt om een erectie te krijgen of houden dan wordt dit een erectiestoornis genoemd.

hulp

Het is vervelend als het niet lukt om seks te hebben zoals jij dat wil. Als je graag hulp wil kun je naar de huisarts gaan. Sommige huisartsen kunnen je zelf helpen, andere verwijzen je door naar een seksuoloog. Seksuologen weten namelijk alles van seks en seksuele dysfuncties. Je mag ook altijd zelf vragen naar een doorverwijzing naar een seksuoloog.

Meer lezen over: