Sexting

sexting

Sexting is het versturen van sexy teksten en naaktfoto’s of filmpjes die je zelf hebt gemaakt. Sexting kan heel opwindend en spannend zijn. Het kan een leuke voorbereiding zijn op seks of een manier zijn om seks te hebben als je ver weg woont van elkaar.

1/3 van de jongeren krijgt wel eens de vraag of ze een naaktfoto of filmpje willen sturen. Je bent nooit verplicht om hier ja op te zeggen. Of jij aan sexting wil doen mag je zelf bepalen.

 

 

210828_ILLU_LCJB_FCKYEAH_Sexting

versturen

Wil je naaktbeelden van jezelf versturen? Spannend! Je bent niet de enige. Aan sexting doen is heel normaal. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een telefoon met een camera. Naaktbeelden zijn dus zo gemaakt.

Laat je nooit onder druk zetten om iets te sturen. Stuur ook nooit een naaktbeeld  zonder te vragen of de ander dat leuk vindt. Sexting is alleen leuk als jullie het allebei graag willen en je elkaar vertrouwt. Stuur dus nooit zomaar naaktbeelden van jezelf. Denk eerst na over wat jouw grenzen zijn. Wat wil je wel en niet laten zien? Wat mag de ander met jouw foto’s doen? Praat hierover, zodat er achteraf geen misverstanden ontstaan.

ontvangen

Stuur naaktfoto’s en filmpjes nooit door. Deze zijn speciaal voor jou gemaakt en alleen voor jouw ogen bestemd.

Maak altijd afspraken over sexting. Wat mogen jullie met elkaars berichtjes/foto’s/filmpjes doen? Moeten ze gelijk verwijderd worden of mag je ze bewaren? Respecteer altijd wat de ander wil, die persoon neemt jou in vertrouwen. Houd je dus altijd aan de afspraken.

Heb je een foto of een filmpje ontvangen die niet voor jou gemaakt is? Verwijder deze dan meteen. Spreek de persoon die het gestuurd heeft er op aan dat het niet oké is om dit soort beelden door te sturen. Het kan namelijk voor veel pijn en verdriet zorgen.

 
 

<18

Je mag nooit naaktbeelden doorsturen. Als je naaktbeelden doorstuurt van iemand die jonger is dan achttien dan is dat strafbaar.

niet jouw schuld

Is er een foto of filmpje van jou doorgestuurd? Dat is heel vervelend en niet jouw schuld! Sexting is heel normaal, daar hoef je je niet voor te schamen.

Ondanks dat het niet jouw schuld is kan het toch heel vervelend zijn als een naaktbeeld wordt doorgestuurd. Een naaktfoto of filmpje is namelijk heel persoonlijk en niet voor iedereens ogen bedoeld. Het is goed om er met iemand over te praten.  Bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend of vriendin. Twijfel je of je hulp moet vragen? Op de website van Help Wanted vind je informatie over online seksueel misbruik. Ook kun je er chatten met een medewerker die een luisterend oor biedt en vragen kan beantwoorden.