SOA’s

SOA

Een SOA is een ziekte die je kunt overdragen tijdens de seks. Ieder jaar krijgen ongeveer 100.000 mensen in Nederland een SOA. Je hebt het niet altijd door als je een SOA hebt, maar SOA’s hebben meestal wel vervelende gevolgen. Door een condoom of beflapje te gebruiken tijdens de seks kun je voorkomen dat je een SOA krijgt of doorgeeft.

Heb je onveilige seks gehad? Of heb je vaak met verschillende mensen seks? Dan is het verstandig om regelmatig een test te doen. In veel gevallen kan dat gratis bij de GGD.

Testen

Ben je jonger dan 25 jaar? Dan kun je gratis een SOA test doen bij de GGD. Ook als je anale seks hebt gehad, homoseksueel bent of werkt als sekswerker kun je altijd gratis een test laten doen. Val je niet binnen een van die categorieën? Dan kun je ook altijd langs de huisarts voor een test. Voor die testen moet je wel betalen. Wil of kun je niet naar de huisarts? Het is ook mogelijk om online een SOA test te bestellen.

Als je vragen hebt over een SOA kun je altijd de GGD bellen. Twijfel je of je een test moet doen? Doe dan de anonieme SOA-check. Aan het einde van de vragenlijst krijg je een advies over wat je het beste kunt doen.

Ik heb en soa, wat nu?

Ga naar de dokter. Van de meeste SOA’s kun je gemakkelijk weer afkomen met een antibioticakuur. Ook als je geen klachten hebt is het belangrijk om wel iets tegen je SOA te doen. Ook als je nu nergens last van hebt kunnen SOA’s op langere termijn erg vervelend worden.

Vertel het aan je sekspartners. Het is belangrijk dat de mensen met wie je seks hebt gehad ook een test laten doen. Laat dus aan iedereen met wie je onveilige seks hebt gehad weten dat je een SOA hebt.

Klachten

Er zijn heel veel verschillende SOA’s. Klachten die je kunt hebben als je een SOA hebt zijn bijvoorbeeld:

♥  Gek ruikende of uitziende afscheiding

♥  Pus uit de piemel of vagina

♥  Een branderig gevoel bij het plassen

♥  Pijn in de onderbuik

♥  Pijn aan je ballen

♥ Jeuk rond je vulva of piemel

♥  Last hebben van zweetjes, wratjes of blaasjes rond de penis, vulva, anus of mond

♥  Pijn of bloedverlies tijdens de seks