Spiraaltje

♥  T-vormig staafje dat in je baarmoeder wordt geplaatst

♥  Blijft tussen de 5-10 jaar zitten

♥  Zowel mogelijk met als zonder hormonen

♥  Je kunt niet je eigen menstruatie beïnvloeden

♥  Beschermt niet tegen SOA’s

minder betrouwbaar

betrouwbaar

heel betrouwbaar

spiraaltje

Er zijn verschillende soorten spiraaltjes. Je kunt kiezen voor een spiraal met of een zonder hormonen. Spiraaltjes hebben meestal de vorm van een T en is ongeveer 3 cm lang. Een spiraaltje wordt altijd geplaatst door een huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Nadat een spiraaltje is geplaatst kun je hem ongeveer tussen de 5 en 10 jaar laten zitten. Dit verschilt per spiraaltje. Je kunt het spiraaltje er natuurlijk altijd eerder uithalen als je ontevreden bent of zwanger wil worden.

plaatsen

Een spiraaltje laten plaatsen duurt maar een paar minuten. Omdat het onprettig kan aanvoelen wordt het vaak aangeraden om van te voren pijnstillers in te nemen. Die krijg je van te voren van de dokter.

Na het plaatsen van het spiraaltje kun je last hebben van buikkrampen of een onprettig gevoel in je onderbuik. Dit is heel normaal. Ook kun je drie maanden lang last houden van onregelmatig bloeden en krampen.

Je spiraaltje kan er niet zomaar uitvallen. Twijfel je toch of het spiraaltje nog goed op zijn plek zit? Dit kun je altijd zelf checken door met je vinger in je vagina te gaan en te controleren of je de draadjes voelt die aan het spiraaltje zitten. Voel je niks? Bel dan je huisarts zodat deze een controle kan doen

hormoonspiraal

Een hormoonspiraal kun je maximaal 6 jaar inhouden. Het geeft constant een lage dosering hormonen af waardoor je niet meer zwanger kunt worden. Ook kunnen de hormonen invloed hebben op je menstruatie waardoor je onregelmatig of helemaal niet meer ongesteld wordt. Je kunt met een hormoonspiraaltje soms last krijgen van dezelfde bijwerkingen als bij andere soorten anticonceptie met hormonen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van sombere gevoelens, minder zin in seks en hoofdpijn. Meestal gaan de bijwerkingen vanzelf weer weg na een paar maanden. Sommige mensen blijven last houden van bijwerkingen.

koperspiraal

Een koperspiraal kun je ongeveer 10 jaar inhouden. Het koper zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies verandert en het eitje niet meer kan nestelen. Ook maakt het de zaadcellen onvruchtbaar. Vaak zijn de eerste paar menstruaties na het plaatsen van het spiraaltje heftiger en langer. Meestal worden je menstruaties weer normaal na een paar maanden. Maar het kan ook dat je menstruatie heftiger blijft.