Tips voor het in doen

Tampons

Zorg dat je de eerste keer dat je een tampon in doet geen haast hebt. Haal eerst het plastic beschermhoesje van de tampon. Zorg vervolgens dat het draadje naar beneden hangt. Nu kun je de tampon inbrengen.

Zet één been op een verhoging. Bijvoorbeeld op de wc of op je bed. Hierdoor kun je gemakkelijk bij je vagina. Duw met een vinger de tampon in je vagina tot hij diep genoeg zit. De tampon zit diep genoeg als je vinger niet meer verder kan. De tampon zit dan ongeveer 3 centimeter in je vagina. Als het goed is voel je hem niet zitten. Het draadje hangt uit je vagina zodat je hem makkelijk er weer uit kan trekken.

Menstruatiecup

Voor je een menstruatiecup in doet moet je deze altijd eerst goed schoonmaken. Dit kun je doen met neutrale zeep of door hem te koken.

Je kunt de menstruatiecup op verschillende manieren vouwen zodat hij makkelijker in je vagina kan. Door verschillende dingen uit te proberen kom je erachter welke manier jij het makkelijkste vindt. Bij het inbrengen duw je de cup ongeveer 3 centimeter in de vagina. De cup klapt zichzelf uit en zuigt vacuüm zodat hij er niet meer uit kan vallen. Als je de cup er uit wil halen dan knijp je voorzichtig in de onderkant van de cup. Hierdoor laat het vacuüm los. Je kunt hem er nu uittrekken. Houd de cup goed recht, anders valt het bloed eruit.