Toestemming

Toestemming vragen

Toestemming is belangrijk omdat seks alleen leuk is als iedereen er van geniet. Iedereen heeft andere wensen en grenzen. Daarom weet je van te voren nooit wat iemand precies wil. Dit begint al bij het moment dat je met iemand flirt. Door met elkaar te praten zorg je dat iedereen het leuk heeft.

Als je iemand heel goed kent weet je misschien wat beter wat die persoon leuk vindt. Toch kan het per keer verschillen. Als je een keer toestemming hebt gekregen om te pijpen betekent dat niet dat de persoon daar de volgende keer ook zin in heeft.

Geen nee betekent geen ja. Het is soms heel moeilijk om nee te zeggen tegen iemand. Daar actief te vragen of de ander het leuk vindt weet je zeker dat je toestemming hebt. Je kunt bijvoorbeeld vragen:

♥  Mag ik je zoenen?

♥  Vind je dit fijn?

♥  Ik zou je graag willen vingeren, mag dat?

Als iemand toestemming geeft voor één ding, dan heb je niet direct toestemming voor alles. Blijf dus altijd tussendoor toestemming vragen en controleren of de ander het fijn vindt.

communiceren met je lichaam

Als je aan het flirten bent of iemand goed kent dan vinden jullie het misschien niet leuk om iedere keer actief toestemming te vragen. Je kunt ook communiceren met je lichaam. Zonder woorden kun je laten zien aan iemand dat je geniet of iets leuk vindt.

Als je elkaar goed kent en vertrouwt kun je afspreken dat je voor bepaalde dingen geen toestemming meer hoeft te vragen. Dit betekent natuurlijk niet dat je dan geen nee meer mag zeggen. Nee zeggen mag altijd.

Ook als je niet actief toestemming hoeft te vragen moet je wel letten op de lichaamstaal van de andere persoon. Ziet die persoon er ontspannen uit? Neemt de ander ook initiatief? Wordt er gelachen? Als je twijfelt is het altijd beter om te vragen hoe de ander zich voelt.

Er zijn een aantal dingen die aangeven dat iemand zich niet prettig voelt.

  • Iemand kijkt verdrietig
  • iemand wendt zijn lichaam af
  • Iemand is passief en neemt geen initiatief

Stop als je merkt dat de ander zich niet op diens gemak voelt. Vraag altijd hoe de ander zich voelt. Ook als je elkaar goed kent of als het eerst heel leuk was kan iemand er zich niet prettig voelen. Als iemand zich niet fijn voelt dan moet je stoppen, ook als die persoon geen nee zegt.

bij twijfel

Flirten, zoenen, seks hebben. Dat is allemaal heel erg spannend. Daarom is het soms best moeilijk om nee te zeggen. Als je ergens over twijfelt mag je dat gewoon zeggen. Je kunt dan samen afspreken om het op een ander moment nog eens te proberen. De ander moet respect hebben voor jouw twijfels.

Als je twijfelt of de ander het wel naar diens zin heeft stop dan met wat jullie aan het doen zijn. Zeg tegen de ander dat je twijfelt of die het wel leuk vindt. Door het te bespreken wordt het makkelijker om nee te zeggen. Dat is namelijk soms best wel moeilijk. Nee zeggen is helemaal niet erg. Je kunt het later altijd nog eens proberen als je het dan wel wil. Als iemand nee zegt moet je daar altijd naar luisteren.