Transgender
genderdysforie
Wanneer je genderdysforie hebt dan heb je er last van dat jouw gender niet bij je geslacht past. Bijvoorbeeld omdat je het gevoel hebt dat bepaalde lichaamsdelen niet bij je passen. Of omdat mensen van je verwachten dat je je op een bepaalde manier gedraagt waar jij je niet goed bij voelt.
Er zijn verschillende manieren om hier mee om te gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om in sociale transitie te gaan. Anderen gaan ook in medische transitie. Dit hoeft allemaal niet. Je mag zelf kiezen of je in transitie wil en hoe je dat wil doen.
sociale transitie
Een sociale transitie betekent dat je dingen in je leven aanpast zodat ze passen bij wie jij bent. Je kunt bijvoorbeeld je naam veranderen, je voornaamwoorden of de kleding die je draagt.
Tijdens een sociale transitie vertel je aan de mensen om je heen dat je deze dingen verandert zodat zij er rekening mee kunnen houden. Je mag zelf bepalen aan wie je dit vertelt en wanneer je dit doet.
medische transitie
Wanneer je (ook) last hebt van fysieke genderdysforie dan kun je ervoor kiezen om in medische transitie te gaan. Het is dan mogelijk om delen van je lichaam te veranderen zodat jij je beter voelt. Een medische transitie ziet er voor iedereen anders uit en is afhankelijk van hoe de dysforie zich uit.
Je kunt bijvoorbeeld hormonen gebruiken of een operatie ondergaan. Hormonen zorgen ervoor dat je lichaam verandert. Je kunt er baardgroei en een vierkanter lichaam door krijgen. Of juist meer ronde vormen en borsten.
Een medische transitie is er om er voor te zorgen dat jij je beter voelt. Dit betekent dat niet iedereen dezelfde veranderingen doorgaat. Je kunt hormonen gebruiken en geen operatie ondergaan. Of alleen bepaalde delen van je lichaam veranderen. Er zijn een heleboel stereotypes die vertellen hoe een perfecte man of vrouw er uit zou moeten zien. Dit betekent niet dat jouw lichaam er zo uit moet zien.