Zwangerschap

zwangerschapstest

Denk je dat je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest! Die kun je bij de apotheek of supermarkt kopen. Een zwangerschapstest laat zien of je zwanger bent en soms ook hoe lang.

Je kunt zwanger worden vanaf ongeveer twee weken voor je allereerste menstruatie. Vanaf dat moment begint je lichaam met het aanmaken van eicellen. Wil je niet zwanger worden maar wel vaginale seks hebben? Dan kun je anticonceptie gebruiken.

zwanger worden

De meeste mensen kunnen zwanger worden vanaf twee weken voor hun allereerste menstruatie. Ongeveer 10% van de mensen blijven altijd onvruchtbaar, ook nadat ze ongesteld zijn geworden.

De leeftijd waarop je vruchtbaar wordt verschilt per persoon. Meestal is dit aan het eind van de basisschool of het begin van de middelbare school. Vanaf dat moment worden er iedere maand eicellen aangemaakt in je eierstokken. Eens per maand gaat er een eitje via de eileiders naar de baarmoeder. Dit moment noem je de eisprong. De dagen voor en na je eisprong ben je vruchtbaar en kun je zwanger worden wanneer je seks hebt en er sperma of voorvocht in de vagina komt.

geplande zwangerschap

Als je er voor hebt gekozen om zwanger te worden dan noem je dit een geplande zwangerschap. De meeste mensen kunnen zwanger worden door vaginale seks te hebben. Maar niet iedereen wil vaginale seks hebben of kan op die manier zwanger worden. Daarom zijn er ook andere manieren om ouders te worden. Bijvoorbeeld door het gebruik van een donor of door te adopteren.

ongeplande zwangerschap

Als je onverwachts zwanger wordt dan noem je dat een ongeplande zwangerschap. Het kan een grote shock zijn als je er opeens achterkomt dat je zwanger bent of dat je iemand zwanger hebt gemaakt. Daarom is het heel belangrijk goed over anticonceptie na te denken voordat je vaginale seks hebt. Ben je toch zwanger geworden? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld een dokter zijn, een familielid of een vriend(in).